Alt om kontaktallergi og eksem – Nulallergi.dk
Skip til indhold

Personlig betjening

Lev. 1-2 dage | Fri fragt v/399 kr. (el. 39 kr.) | Online PrisMatch | 365 dages retur

Kundeservice ->

Alt om kontaktallergi og eksem

Har du en form for kontaktallergi, eller ønsker du at vide mere om kontaktallergi og eksem for at forbygge det så læs med her, hvor vi forklarer, hvad eksem og kontaktallergi egentlig er, hvad der fremkalder det, og hvad du kan gøre for at forebygge og behandle det.

 

Hvad er kontaktallergi og eksem?

Eksem er mange ting som eksempelvis kløe, hævelse, rødme, eller at der opstår væskende blærer, når man har været i kontakt med noget, din hud ikke kan tåle. Eksem er nærmere bestemt en betændelsestilstand i huden, som kan opstå ved kontakt med hudirriterende eller allergifremkaldende stoffer. Dette kaldes også kontaktallergi, og omkring 10 procent af den danske befolkning lider af denne form for allergi.

Når man først er blevet allergisk over for et specifikt stof, så er man det resten af livet, og eksemet vil opstå i større og mindre grad hver gang, man bliver eksponeret for det pågældende stof. Allergifremkaldende stoffer, også kaldet allergener, kan være parfumestoffer, farvestoffer, konserveringsstoffer, metaller og endda også naturlige stoffer som æteriske olier og planter.

Se allergivenlige produkter her som er god mod forebyggelse af eksem. 

 

Nikkelallergi

Et af de metaller, som oftest fremkalder eksem, er nikkel, som man ofte finder i knapper, mønter, nøgler, mobiltelefoner og værktøj. Der er regler inden for EU for hvor meget nikkel, der må være i produkter, så vær ekstra opmærksom, hvis du overvejer at købe eksempelvis smykker uden for EU, da der netop i smykker produceret uden for EU ofte kan være en hel del nikkel.

Parfumeallergi

Omtrent 2 – 4 procent af den danske befolkning er allergiske over for parfume, og parfume er da også en af de hyppigste årsager til kontakteksem. Man kan godt være allergisk over for nogle parfumestoffer, mens man ikke er over for nogle andre. Alle duftstoffer kan give allergi, og overraskende nok er det de naturlige ekstrakter, som oftest forårsager kontaktallergi.

Parfume findes i produkter som deodoranter, cremer, sæber, hygiejnebind og skyllemidler. Man forebygger bedst at få parfumeallergi ved helt at undgå produkter med parfume og i stedet købe parfumefri produkter.

Der findes masser af produkter uden parfume, så med lidt research kan man nemt finde både ansigtscremer, shampooer, kosmetik og meget andet uden parfume. Bruger man alligevel parfumerede produkter, så bør man forsøge at holde det på et minimum og lade helt vær med at bruge disse produkter, hvis man har eksem, da eksem øger risikoen for allergi.

Man kan nogle gange tjekke på produkternes indholdsdeklaration, om der er parfume i produkterne, men det er langt fra alle produkter, hvor det er påkrævet, at det skal fremgå, om der er parfume i dem. Det er dog påkrævet ved eksempelvis kosmetiske produkter.

 

Sådan forebygger og behandler du kontaktallergi og eksem

Det bedste, man kan gøre for at undgå kontaktallergi, er ved at undgå kontakt med allergifremkaldende stoffer. Det kan selvfølgelig være svært helt at undgå dette men forsøg så vidt muligt at holde eksponeringen på et minimum.
Har man allerede fået eksem som følge af kontaktallergi, skal man især undgå de stoffer, man er allergisk overfor.

Eksem og symptomerne herpå som kløe, rødme, hævelse eller blærer opstår der, hvor man med huden har været i direkte kontakt med det stof, man er allergisk overfor. Efter noget tid kan det eksemramte område dog brede sig til andre hudområder. Det er utroligt vigtigt, at så snart man oplever at få eksem, at man opsøger sin læge. Hvis eksemet ikke bliver behandlet, kan man nemlig risikere, at tilstanden bliver kronisk, og at eksemet dermed ikke forsvinder, når man ikke længere er i kontakt med det stof, der fremkalder eksemet.

Er der tale om mild eksem, kan det ofte behandles med en god fugtgivende creme, men er der tale om meget generende eksem, kan det være nødvendigt med en steroidcreme. Hvis man anvender steroidcreme, så skal man stadig huske at bruge fugtighedscreme.

Der skal som tommelfingerregel gå 30 minutter mellem påsmøring af steroidcreme og fugtighedscreme.


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort

Levering 1-2 dage

.. men kan vi gøre det hurtigere - gør vi det!

Fri fragt over 399 kr

og ellers er fragt prisen fra 39 kr.

365 dages fortrydelsesret

på dine allergivenlige produkter